Ofaniteter - Åh fan!


Ofaniteteter, något som överraskar. Udda fakta, lite utanför ramarna.
 Här är ett par av mina ofaniteter. Varsågod!


 

Begreppet ofanitet har jag knyckt rakt av från en reklamare i Stockholm. Han brukar vilja få med ofaniteter när han pitchar sina kunder. Han vill ha med sig något som överraskar och gärna förbluffar. Tack Alex, vilket förträffligt ord!

 
 
Jag har 11 hyllmeter science fiction i bokhyllan
Tänk inte Star Wars och fånig space opera. Här handlar det om intellektuella lekar, om litteratur helt specialiserad på idéer och nya perspektiv.
WHAT IF? Hur skulle det vara om ... 
En av de bästa definitionerna av genren: Den ska skapa SOW (Sense of Wonder).

Ladda
 gärna ner min essä om sf-genren:  What if? Reader is invited
 

 
 

Jag har hoppat in som sagotant i Småland

Det visste du inte - att jag har skrivit en barnbok som alltid är utlånad på biblioteket.

I april 2010 fick jag ett jättekul och annorlunda uppdrag: att vara sagotant. 

Det var genom projektet Lässurr i Kalmar län: där ser biblioteken till att alla sexåringar får läsa en barnbok, arbeta med den och sedan träffa författaren. 250 barn i Mönsterås och Vimmerby hade läst Det hemska spökhuset, och de hade gjort teckningar, spökhusmodeller och teaterstycken. 

Barnen hade många frågor till sagotanten:
"Varför är flickan inte rädd? Hur gjorde du när du skrev boken? Hur gör man en bok? Är det du som har ritat? Hur mår du?"

 

En hjältesaga
för små flickor

Det hemska spökhuset skrev jag tillsammans med mina döttrar när de var små. De hjälpte till att hitta på berättelsen som blev både rolig och spännande. Om en liten flicka som möter farligheter, men som klarar det galant. Med Eva Erikssons illustrationer blev den en höjdare.

Boken är översatt till alla de nordiska språken, danska, norska, finska och isländska. Den finns också på tyska, engelska och - japanska! Av de översättningar jag kan läsa kan jag notera att boken är bäst på nynorsk (bättre än mitt svenska original!). Sämst på tyska. Vad är det med tyskar som måste få allt förklarat?

Spökhuset fortsätter att sälja och sälja. Först var det Gidlunds som gav ut den 1992. Sedan kom den med i antologin Den svarta barnkammarboken. Den har spelats som teater och den använts för att introducera förskolebarn för ryska musikklassiker. Senast gav Bok för alla ut den igen (2009).
Du beställer den t ex via Ad Libris

 

 

Och jag har spanat efter den dubbla bokföringens fader

 
 

Mina vänner tycker att det är väldigt roligt att jag skrivit en bok som heter Ordning på pengarna. (Och antyder alltså att jag inte skulle ha koll på finanserna ...)
Men det är inget fel i att vara okunnig när man börjar skriva! Samuel Johnson, den gamle engelske lexikonförfattaren, lär t o m ha sagt att det blir bättre böcker om författaren inte vet något om det han skriver om ... 

Så här gick det till:

En vännina och jag startade företag på 80-talet. Vi drog lott om vem som skulle lära sig bokföring. Jag förlorade och fick gå kursen hos TBV.

Brrr. Kursböckerna var hemska. Knäppa exempel och ett riktigt översittartilltal: "Kanske förde du kassabok när du var liten?". Så jag kontaktade ett par förlag och bad att få skriva en bättre bokföringsbok. Dåvarande Brevskolan nappade, och jag fick bearbeta ett manus som en riktig ekonom hade skrivit. Skönt att jag slapp skriva själva stoffet! Nu kunde jag koncentrera mig på att göra boken intressant och begriplig!

... och varför heter det "dubbel italiensk bokföring"?

Min ambition var att skriva en bok för vuxna människor, och att det skulle finnas med lite kulturhistoria. Jag ville spana efter den dubbla bokföringens fader. Det visade sig att han fanns, och att han hette Luca Paciolo och var jobbarkompis med Leonardo da Vinci hos adelsmannen Medici. Paciolo var matematiker och beskrev den praxis som börjat växa fram bland de italienska köpmännen, första beskrivningen av "dubbel italiensk bokföring". Jag kryddade med lite förklaringar till varför det heter "konto", "giro" och "bank". Och lite om social bokföring och "bokföring ā la McDonald's".

Arbetet med boken Ordning på pengarna ledde till att jag blev riktigt engagerad i bokföring - det som jag dittills hade tyckt var svårt och tråkigt. (Fortfarande kan jag riktigt spinna loss på ämnet - särskilt när jag kommer in på hur illa dagens bokföringsstandard passar oss tjänsteföretagare. Kontoplanen fungerar bäst om man fortfarande lever på 1940-talet och driver mekanisk verkstad. Jag säger bara: Var räknas strukturkapitalet för oss som arbetar med tjänster?!)

 

Ordning på pengarna kom ut 1989 med både textbok och övningsbok. Nu finns den bara på ett och annat bibliotek.

 

Brohuset FoU